Sok z kiszonej kapusty – właściwości, działanie, zastosowanie

Warto mieć świadomość, że sok z kiszonej kapusty wykazuje się licznymi leczniczymi, a także prozdrowotnymi właściwościami. Wspomniany sok powstaje w procesie fermentacji białej kapusty przy udziale szczepów bakterii Pediococcus oraz Leuconostoci, a także zasoleniu. Nie wszyscy jednak wiedzą jakimi właściwościami wykazuje się sok z kiszonej kapusty.

Właściwości soku z kiszonej kapusty

Należy przede wszystkim zaznaczyć, że omawiany sok z kiszonej kapusty jest bardzo bogatym źródłem nie tylko i wyłącznie antyoksydantów, ale również witamin i minerałów. Zawiera w swoim składzie takie witaminy, jak B1, B2, B3 i B6, a także C, E, K. Nie wszyscy mają świadomość, że w soku z kiszonej kapusty można także znaleźć witaminę U wykazującą się działaniem antyzapalnym, a także wpływającą na przyspieszenie gojenia się ran.

Nie można zapomnieć, że woda z kiszonej kapusty jest bardzo bogata w jod, wapń, siarkę, magnez, żelazo czy beta-karoten. Dodatkowo w jej składzie znajduje się luteina wpływająca na poprawę wzroku. Z kolei dzięki zawartości fitoncydów omawiany sok wykazuje się bardzo cennymi właściwościami bakteriobójczymi i grzybobójczymi.

Ponadto produkt oddziałuje korzystnie praktycznie na cały organizm. Zapobiega chorobom nowotworowym i wrzodowym, a także opóźnia procesy starzenia. Należy także mieć świadomość, że zastosowanie kuracji sokiem z kiszonej kapusty działa bardzo oczyszczająco na organizm. Systematyczne spożywanie może także regulować temperaturę ciała.

Jak należy pić sok z kiszonej kapusty?

Rekomendowane jest picie soku z kiszonej kapusty zarówno na czczo, jak i po kolacji. Jeżeli dana osoba będzie się tego trzymała, zdecydowanie wspomoże procesy odchudzania czy poprawi florę bakteryjną swoich jelit. Najlepszym rozwiązaniem będzie jednak przyjmowanie soku z kiszonej kapusty od 3 do 4 razy dziennie w dawkach 100-200 ml. W ten sposób produkt będzie wykazywał właściwości lecznicze. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by dawkować omawiany sok w mniejszych ilościach.

Można w ten sposób liczyć na opóźnienie procesów starzenia czy zapobiegnąć licznym chorobom. Warto również mieć świadomość, że w aptece można bez żadnego problemu zaopatrzyć się w liofilizowany sok z kiszonej kapusty w formie tabletek. Sok z kapusty nie jest jednak zalecany osobom ze schorzeniami nerek, nadciśnieniem tętniczym czy problemami żołądkowymi. Dodatkowo wspomniany produkt u osób z zespołem jelita drażliwego może doprowadzić do biegunki czy wzdęć. Kuracja sokiem z kiszonej kapusty nie jest zatem wskazana osobom z takimi dolegliwościami.

Jedzenie timolina z pl.freepik.com